НАСА откри осма екзопланета в система, подобна на Слънчевата
Звездата "Кеплер-90" се намира на разстояние от 25 светлинни години от Слънчевата система
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
кеплер-90i
Снимка: NASA

НАСА откри нова осма екзопланета в системата на звездата Кеплер-90, която по брой съответства на нашата Слънчева система, предадоха световните агенции.

Още по-удивителен е фактът, че машини, а не хора, са автори на откритието. Директорът на астрофизическия отдел на НАСА Пол Херц посочи, че откриването на осмата екзопланета, орбитираща около звездата Кеплер 90, е станало възможно при обработка на получените данни от орбиталния телескоп "Кеплер" с използването на компютри с елементи на изкуствен интелект. Осмата екзопланета е скръстена Кеплер-90i.

Български принос в откриването на екзопланета със светеща водна атмосфераТя е по-голяма от Юпитер, а нашият сънародник разкрива тайните й с помощта на телескопа "Хъбъл”

Звездата "Кеплер-90" се намира на разстояние от 2545 светлинни години от Слънчевата система. Тя принадлежи към клас G и е по-гореща от Слънцето.

И новооткритата Кеплер-90i е третата поред след своята звезда, досущ като Земята. Но тя кръжи много по-близко до своето слънце и една година при нея трае само 14 дни. Температурата на повърхността на Кеплер-90i е от 427 градуса по Целзий. Планетата е част от единствената система от осем планети, открита досега.

НАСА откри 10 нови планети-близнаци на ЗемятаТе са „много, много далече”, но в нашата галактика

Компанията „Гугъл” е използвала данните, получени от телескопа Кеплер, за да разработи програма, основана на машинното самообучение на компютрите. Те се фокусираха върху много слаби планетарни сигнали, които биха отнели години на хората, за да ги анализират. С откритието на Кеплер-90i се осъществява световна премиера, при която за пръв път машини ни разкриват нови светове.

По материали на БТА
  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре