48-часовото прекратяване на огъня, което беше обявено в четвъртък, в сирийския град Забадани и в шиитските села Кафрая и Фуа е било нарушено през изминалата нощ. Това предаде сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от световните медии.

Примирието беше договорено от една страна от сирийската армия и ливанската групировка „Хизбула” и сирийски бунтовници от друга. Уговорката за прекратяване на огъня беше допълнително удължена в петък, но е била нарушена по-късно през нощта.

Досега, през четиригодишния конфликт прекратяванията на огъня на местно ниво са били доста неустойчиви. Дори усилията на ООН да принуди воюващите сили да сключат примирие са били безплодни.

Град Забадани е в центъра на атаките на „Хизбула” и на сирийската армия срещу други бунтовнически групи. Районът е важен за сирийското правителство заради непосредствената си близост до столицата Дамаск и ливанската граница.

През последната година двете шиитски села бяха подложени на атаки, а по-късно и паднаха под контрола на бунтовнически групи.

При дискутиране на примирието беше обсъдено да се евакуират ранените от града и двете села. Въпреки това никой не е бил транспортиран, коментираха от сирийският Център за наблюдение на правата на човека.