Комисията по разузнаването към Сената на САЩ поиска от бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, да предаде документи, свързани с Русия.

Това е първата призовка, изпратена от комисията, от началото на нейното разследване за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през ноември.

Документите са били поискани още в писмо от 28 април, съобщиха републиканският председател на комисията Ричард Бър и най-високопоставеният демократ в този сенатски орган – Марк Уорнър, в съвместно изявление. Тогава обаче Флин отказал да сътрудничи. 

Русия отрича да се е намесила в изборния процес в САЩ, а Тръмп – да е сътрудничил с нея по време на кампанията. През февруари Флин беше принуден да подаде оставка като съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност само броени дни след като зае поста. Причината за това бяха нерегламентирани контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Съобщението за призовката дойде ден след като американският президент изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследването за предполагаема руска намеса в изборите.