Консумацията на канабис в Европа расте, интересът към екстазито се завръща, а онлайн търговията на наркотици се развива – това са основните изводи от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), предаде Франс прес.

Над 88 млн. възрастни в ЕС, или над една четвърт от хората на възраст от 15 до 64 г., се използвали забранени наркотични вещества, се твърди в годишния доклад на центъра.

По някои оценки пазарът на незаконните наркотични вещества в ЕС е възлизал на 24,3 млрд. евро през 2013 г.

Най-голям дял в него (38 %) има канабисът – без значение дали е вносен или местно производство. Според ЕЦМНН производството му се е превърнало в "значителен източник на доходи за организирана престъпност".

Следват хероинът с 28 %, кокаинът с 24 %, амфетамините с 8 % и екстазито с 3 %.

Канабисът съставлява и три четвърти от количеството конфискувана дрога в Европа (съответно 50 % за тревата и 24 % за смолата), далеч пред кокаина и крека с по 9%, амфетамините (5 %), хероинът (4 %) и екстазито (2 %).

Според авторите на доклада около процент от пълнолетните европейци (или 74 млн. души) консумират канабис ежедневно или почти ежедневно.

Продължава да се развива и онлайн търговията с дрога с пазара на незаконните мрежи, кодирането на данните и трудните за засичане техники на плащане – например с биткойни. Въпреки тези тенденции повечето транзакции се извършват на живо.

Центърът предупреждава и за опасността от новите психоактивни вещества, по-специално канабиноиди и синтетични опиати, които понякога са токсични.

"Младите потребители може, без да знаят, да послужат за опитни зайчета за вещества, чиито потенциални рискове за здравето са до голяма степен неизвестни", се казва в доклада.

През 2015 г. са получени сигнали за 98 нови вещества, а през 2014 г. – 101.

През 2014 г. пък в ЕС са регистрирани най-малко 6800 смъртни случая от свръхдоза наркотици, основно хероин. Тревожно е покачването на тези показатели в Ирландия, Литва, Швеция и Великобритания.