12 часа след края на размириците в македонския парламент, положението в Скопие остава напрегнато. Социалдемократите от СДСМ решават на съвещание дали да участва на консултациите, инициирани от президента Георге Иванов, след като демонстранти нахлуха в народното събрание и биха депутати.

По неофициална информация всички опозиционни партии ще бойкотират днешната среща, съобщава специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

След вчерашния протест ранените са около 100, а хората в македонската столица се страхуват от етническо напрежение. Причината – албанският депутат Зиядин Села е в тежко състояние след претърпения побой. „С него нещата ако вървят зле, може да се стигне до ескалация на нещата, защото албанските читатели казват, че ако се случи нещо със Зиядин Села, няма да има повече Македония”, коментира журналистът Ненад Живановски.

Протестите продължават и днес привечер. Хората се убеждавани от политици и медии, че коалицията на СДСМ и ДСИ (които спокойно управляваха с мощната ВМРО-ДПМНЕ на обвинявания в корупция Никола Груевски) ще раздели Македония на две.

Междувременно у нас на второ съвещание в кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов той и представители на военното и външното министерства и спецслужбите обсъдиха отново случващото се в западната ни съседка.

„Според общата оценка и към момента продължава да не е налице непосредствен риск за страната ни. (…)
Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост”, се посочва в официалната информация.

Какво ще се случи в Македония след щурма на парламента?