Решаващи часове предстоят за бъдещето на Гърция и еврозоната. Атина не представи предложeния за сделка с кредиторите. Въпреки това в този час лидерите на държавите от еврозоната се събират в Брюксел, за да решат дали все пак има основа за нови преговори.

Без напредък приключи заседанието на 19-те финансови министри. Те са се запознали с новия си гръцки колега Евклидис Цакалотос, който замени Янис Варуфакис, но той не им е представил очакваните нови предложения за реформи.

Така на практика лидерите от еврозоната тази вечер нямат официална оферта, а това беше условието на най-големите кредитори Франция и Германия. Искането на премиера Алексис Ципрас за подстригване на дълга с една трета със сигурност не е основа за разговорите.

Преди минути германският канцлер Ангела Меркел също коментира, че няма база за преговори. Така въпреки че председателите на Еврокомисията и Европарламента се обявиха за оставането на Гърция в еврозоната, „грекзит” все още е възможен.

Реакциите преди срещата

„Рано е да се говори за оптимизъм, трябва да разберете, че страните от Еврогрупата искат от Гърция реформи, които вдъхват доверие, че могат да се справят с проблемите. Затова чакаме да чуем от гръцкото правителство имат ли такива реформи и готови ли са да ги приложат. Това е нещо, което очакваме да чуем много скоро”, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

„Все още нямаме база за преговори след ясното „Не” на гръцкия референдум. Важно е да има солидарност на европейско ниво и отговорност на национално. Без солидарност и без реформи не може да поемем по този път. Времето за решение е изключително малко”, посочи и германският канцлер Ангела Меркел.

„Много съм радостен, че ще има такава среща, защото Гърция иска да дойде с някакви предложения. По това, което чувам, ще върне на масата някои от старите варианти. Краят е близо и фактът е, че времето за Гърция вече изтече. Ако не ни представят добри предложения, ние няма да можем да им помогнем и отговорността за това ще бъде на гръцкото правителство”, заяви министър-председателят на Холандия Марк Рюте.

Според анализатори днешният ден е решаващ, тъй като се смята за последен шанс за сделка между кредиторите и Атина. В противен случай ще се стигне до финансов колапс в Гърция, който ще доведе до излизане от еврозоната.

Гърците продължават да се суетят край банкоматите       

Въпреки че продължават да се суетят край банкоматите за гърците главният проблем не са лимитите, а несигурността.

Стефанос Лукополус, който ръководи неправителствена организация за парламентарен контрол разказва, че от години хората не се разплащат в брой. Електронните плащания не са никакъв проблем.

Според Стефанос ЕЦБ няма да позволи не отворят още дълго време. „Това ще е трагедия. И за нея ще е виновен онзи, който вземе решението да спре финансирането на гръцките банки”, коментира той.

В ресторантчето на Антон Анастасов оборотът този месец е спаднал наполовина. Той е учуден от търпението на гърците. Дори и в криза гърците обаче явно не искат да работят, защото Антон вече цял месец не може да си намери сервитьор.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер