Тежко въоръженият нападател във високоскоростния влак Амстердам-Париж, който бе обезвреден снощи от американски пътници, отрече да е имал терористичен мотив, но не успя да убеди следователите, предаде Франс прес, като цитира източник от френската полиция.

Извършват се множество проверки, но според първите данни от следствието той никога не е бил в затвора и няма профил на престъпник. 26-годишният заподозрян е живял в Испания и испанските власти са уведомили френските служби, че е радикален ислямист. Заведено му е досие със знак S, което не означава задължително, че е бил наблюдаван, посочва АФП, цитирана от БТА.

Първоначално нападателят е бил разпитан от полицията в северния френски град Арас, където той бе арестуван, а тази сутрин е бил прехвърлен в обект на силите за борба с тероризма в района на Париж.

Арестуваният мъж е заподозрян в принадлежност към ислямска радикална група, съобщи днес пред журналисти френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от Франс прес.

Той подчерта, че самоличността на заподозрения трябва да бъде официално установена и че ако тя се потвърди, той е марокански гражданин на 26 години, за когото испанските власти са уведомили френските разузнавателни служби на 20 февруари 2014 г., каза Бернар Казньов.

Президентът Франсоа Оланд ще приеме в близките дни хората, които обезвредиха нападателя във високоскоростния влак "Талис", съобщи Елисейският дворец.

"Събудих се и видях, че всички залягат. Докато се чудех какво става, видях този тип да претичва с автомата покрай нас. Тогава Алек каза: "Спенсър тръгвай!". Осъзнах, че всичко това е наистина и се втурнахме да го хванем", разказа единият от морските пехотинци, Антъни Седлър.

Двамата се притекли на помощ на французин, който първи опитал да спре нападателя. Заедно с тях в схватката влезли кондуктор и британски гражданин.

Една от причините за благоприятната развръзка е, че оръжието на мароканеца засякло.