Финландски съд постанови, че нападателят от град Турку, убил две жени и ранил осем души, трябва да бъде задържан под стража по подозрения в убийство и опит за убийство по терористични подбуди.

Мъжът е в болница, след като бе прострелян от полицията след атаката. Той чу решението на съда чрез видеоконферентна връзка от медицинското заведение.

Вчера стана ясно, че заподозреният се казва Абдул Рахман Мешках. Той е на 18 години и е кандидат за убежище от Мароко.

Мешках пристигнал във Финландия миналата година. В края на 2015 г. и началото на 2016 г. той е бил в Германия, но според германското вътрешно министерство не е кандидатствал за убежище там. Освен 18-годишния кандидат за убежище, полицията задържа още четирима мароканци, заподозрени за атаките, в които те обаче отричат да са замесени.

Вчера финландската служба за разузнаване Супо съобщи, че в началото на годината местната полиция и тя самата са получили сигнал за Мешках, че се е радикализирал и се интересува от екстремистки идеологии. Не е имало обаче информация, че той може да извърши атентат.

Мешках се призна за виновен в убийството на две жени и раняването на шест жени и двама мъже, но отрича нападенията му да са били мотивирани с тероризъм, съобщи адвокатът му Каарле Гумерус.

Нападателят е участвал в съдебното заседание по видеовръзка от болница, където е лекуван, след като бе прострелян в крака от полицай. Според разследването мароканецът целенасочено е избирал жени за свои жертви.

Ако бъде потвърдено, че нападението е терористично, това ще е първи такъв случай във Финландия.

Освен Мешках при разследването на атаката бяха арестувани още трима души, като един от тях бе освободен днес. Съдът ще се произнесе дали другите двама да останат задържани под стража по-късно днес.