Мароканецът, който на 18 август, намушка до смърт с нож две жени във финландския град Турку и рани още осем души, е написал преди атаката манифест, който е разпространил сред няколко души, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на представител на местната полиция.

Засега властите проучват манифеста и не разкриват подробности за съдържанието му. Не става ясно дали в него нападателят е споменал някоя терористична група, като например „Ислямска държава“ (ИДИЛ).

По-рано финландски медии съобщиха, че задържаният мароканец се е интересувал как може да се присъедини към ИДИЛ, припомня ТАСС. Той призна вината си за нападението, но отказа да е действал по терористични подбуди.

Същевременно правоохранителните органи на Мароко задържаха още двама души, заподозрени в съпричастност към атентатите в Каталуния.

По данни на министъра на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо един от задържаните е продавач на пропан-бутан, който „се предполага, че е доставил газовите бутилки, намерени в град Алканар“.