Нападателят от Турку бил самотен и депресивен
Според местния в. „Турун саномат“ той се казва Абдул Рахман, пристигнал в страната през 2016 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Турку

Заподозреният за нападението с нож във финландския град Турку е 18-годишен мароканец на име Абдул Рахман, който пристигнал в страната през 2016 г. и живеел в център за бежанци край града, пише финландският вестник „Турун саномат“ (TS.fi), който се издава именно в Турку.

Местните жители често срещали младежа, пише вестникът. Те го описват като самотен и депресивен. Разхождал се сам, понякога пушел. Изглеждал изолиран и потиснат, „сякаш някой му е отнел нещо“, разказват те пред изданието.

Мъж намушка с нож няколко души във Финландия, двама са убити Нападателят е задържан, след като е прострелян в крака, шестима души са в болница

Свидетели посочват и че не са го виждали да контактува с други, нито с телефон в ръка. Изглеждал сякаш броди в собствен свят, пише „Турун саномат“.

В. „Хелсингин саномат“ (HS.fi) не споменава името на заподозрения, но допълва, че той е бил преместен в центъра за бежанци наскоро.

„Той винаги гледаше надолу“, разказали свидетели пред изданието и потвърдили, че често ходел сам.

В местно кафене обаче казват, че го виждали с още четирима мъже. Винаги плащал в брой, затова служителите не узнали как се казва.

Турку
Снимка: Reuters

Официално властите не са назовали името на извършителя. Те обявиха само, че е на 18 години и е мигрант от Мароко, който искал убежище във Финландия.

Нападателят от Финландия е 18-годишен мароканецМестните власти разследват терористичен акт

Според финландските медии убежище му било отказано.

В петък мароканецът атакува пешеходци в Турку. Загинаха две финландки, а осем души бяха ранени, сред които италианец, британец и швед. Нападателят бе прострелян в крака от полицията и бе задържан, припомня АФП.

Полицейски комисар Криста Гранрот от Националното бюро за разследвания каза, че на мушката му са били жени, а ранените мъже са пострадали при опит да ги защитят.

Атаката се разглежда като терористичен акт. Във връзка с нея бяха задържани четирима мароканци. Един заподозрян се издирва.

Полицията все още не знае какъв е мотивът на нападателя и дали той има връзка с „Ислямска държава“.

Засега той отказва да говори, предаде АФП.

TS.fi, HS.fi, БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре