Нападателят, открил огън и убил един полицай на парижкия булевард „Шанз-елизе”, е 39-годишният Карим Шьорфи, френски гражданин с множество криминални прояви, съобщи прокуратурата в Париж.  

Шьорфи, който живеел с майка си в предградието Шел, имал голямо полицейско досие, обяви прокурорът на френската столица Франсоа Моленс.

След 2001 г. нападателят е прекарал около 14 години в затвора за престъпления, сред които и въоръжени нападания срещу служители на реда.

През февруари Шьорфи е бил арестуван, но по-късно е бил освободен поради липса на доказателства, че представлява заплаха. Въпреки престоя си в затвора, нападателят не е показвал признаци на радикализация и не е бил обект на наблюдение от силите за сигурност, подчерта Моленс.

През януари и февруари той е посетил Алжир, въпреки че е трябвало да се явява редовно в полицията.

Нападателят е носел бележка, в която се възхвалявала „Ислямска държава” и се изброявали адресите на обекти, свързани със сигурността.

Екстремистката групировка бързо пое отговорността за вчерашното нападение, наричайки обаче извършителя с друго име: Абу Юсеф Белгиеца.

Все още не е ясно дали става дума за объркване при идентификациите или Белгиеца е съучастник на Шьорфи, който се издирва. Знае се, че Шьорфи  няма връзка с Белгия.

Снимка на нападателя, която се разпространява в Туитър (горе вдясно), и извадка от полицейското му досие

Прокурор Моленс не каза нищо за други потенциални заподозрени.

Говорител на френското вътрешно министерство първоначално каза, че въз основа на информация от белгийските служби се издирва един човек, но че е прекалено рано да се каже дали той е свързан със снощното нападение.

Полицаят, който загина при нападението – Ксавие Жюжел, е бил в групата, изпратена в концертната зала Батаклан след първите сигнали за терористичното нападение там през ноември 2015 г., стана ясно днес.

При нападението през ноември 2015 г. загинаха 130 души.

Смята се, че бързата реакция на полицията вчера е предотвратила по-тежки поражения в центъра на френската столица.

Стрелбата вероятно обаче ще повлияе на предстоящите президентски избори във Франция. Първият им тур е тази неделя, а вторият – на 7 май.

Разликата между четиримата фаворити – проевропееца Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, крайнолевия Жан-Люк Меланшон и републиканеца Франсоа Фийон, е в рамките на статистическата грешка.