Повече от 12 часа след нападението в кино в германския град Фирнхайм, все още не се знае почти нищо за самоличността на въоръжения мъж, който взе 17 заложници, преди да бъде ликвидиран от полицията.

Властите на този етап са изключително пестеливи с информацията по случая, но все пак изключиха версията за терористичен акт. Сред хипотезите на разследващите е, че става дума за т.нар асистирано самоубийство - действие, което да предизвика смъртоносна реакция на органите на реда.

По информация на „Билд”, нападателят е на между 18 и 22 години, високо около 1,75 м. с тъмна коса. Той говорел на развален немски и бил видимо неадекватен.

Появяват се и информации, че е носел ръчна граната и експлозиви.

Германските медии разказват историите на заложниците му. Те описват преживяното като „кошмар”, съпроводен с 4 изстрела на похитителя и сълзотворен газ. Първоначално никой не обърнал внимание на мъжа, защото често хората идвали с тематични костюми за кино прожекциите. След това обаче оръжието в ръцете му се оказало истинско и поискал от персонала да заключи вратите.

От киното посочват, че само заради горещия следобед не се е стигнало до по-голяма заложническа драма – похитителят е влязъл по време на най-ранните прожекции за деня, насочени предимно към децата.