Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България, съобщи говорител на германското вътрешно министерство, цитиран от Ройтерс.

Сириецът, който се самовзриви, е единственият загинал при експлозията, станала близо до мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души.

 „Вярно е, че сирийци не могат да бъдат депортирани в Сирия към този момент, но това не означава, че сирийци не могат да бъдат депортирани изобщо. Такъв е и случаят със сириеца, свързан с нападението в Ансбах, за него е имало съобщение за предстояща депортация в България”, каза Тобиас Плате, говорител на германското вътрешно министерство.

„Не мога да ви кажа защо депортацията не е била изпълнена. Депортирането по принцип е федерална отговорност, но да бъда искрен – не мога да ви дам информация, която предстои да научим в следващите часове”, допълни той.

На 27-годишния сириец е било отказано убежище в Германия.

По думите на Плате сириецът е получил две предупреждения за депортиране. 27-годишният мъж бил предупреден на 13 юли, че ще бъде депортиран в България, където е подал първата си молба за убежище. Първото предупреждение за депортиране било издадено на 22 декември 2014 г., но не е ясно защо не е бил върнат тогава, посочва Асошиейтед прес.

Нападателят е бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер, предаде ТАСС. "Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

Снимка: БГНЕС

Експерти откриха на местопроизшествието мобилния телефон на предполагаемия престъпник и в момента анализират данните в паметта му. Според в. "Билд", преди да се самовзриви, мъжът разговарял с някого по телефона. 

Той вече е бил познат на полицията за притежание на наркотици. Лежал е и в психиатрична клиника, тъй като е опитвал на два пъти да се самоубие, обявиха още германските власти.

Властите са проверили центъра за търсещи убежище в предградията на Ансбах, където мъжът е живеел, и са претърсили стаята му.

Един от хората там е казал пред АП, че от време на време е пиел кафе с нападателя и са обсъждали религията. По думите му нападателят, когото той назовава само като Мохамед, му е казал, че екстремистката групировка „Ислямска държава” не представлява исляма.

„Повтаряше: Не съм с тях, не ги харесвам. Той обаче често лъжеше без причина, искаше да е център на внимание”, казва Алиреза Кодадади.

Екип от 30 разследващи разпитва познатите на мъжа и проучва доказателствата, събрани в дома му.

12 души бяха ранени при атаката в Ансбах, а нападателят се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет. Трима от 12-те ранени са изписани от болницата, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

От деветимата, които остават за лечение, нито един не е с опасност за живота, но някои са получили трайни увреждания. 

Междувременно говорителката на германското правителство Улрике Демер съобщи, че е твърде рано да се реши за промени в германската бежанска политика, преди резултатите от разследването на нападението да станат ясни.

„Актовете от последните дни и седмици не отразяват цялостната картина. Повечето терористи, които са извършили атаки в Европа в последните няколко месеца, не са бежанци”, изтъкна тя.