Руския посланик в Турция Андрей Карлов беше убит при въоръжено нападение, докато изнасяше реч на фотографска изложба в Анкара.

Нападението беше извършено в елитна галерия в турската столица. Дипломатът беше тежко прострелян и впоследствие издъхна от раните си.

Според местни медии при атаката са били ранени и още няколко души. 

Снимка: Reuters

На една от първите снимки от инцидента, публикувана от в. „Хюриет”, се вижда мястото на стрелбата – картинна галерия; мъж в костюм, който държи пистолет; както и четирима души, един от които е посланикът, да лежат на пода.

Според очевидци посланикът говорил на откриването на фотографска изложба, когато в залата влязъл въоръжен мъж и стрелял, изстрелял е поне 10 куршума.

Посетителите на изложбата са пропускани без проверка, твърдят турски журналисти. 

От руското посолство съобщиха, че нападението е извършено от ислямски терорист. Русия го определи като терористичен акт.

Очевидци също твърдят, че стрелецът е скандирал ислямистки лозунги. По-късно той беше убит от командоси.

Нападателят е служител на турската полиция. Казва се Мевлют Мерт Алтънташ и е на 22 години. Първоначално турските медии съобщиха, че той е бивш полицай, но после излезе информация, че е бил действащ служител на реда.

Твърди се, той е тясно свързан с обявената за терористична организация ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

 

Снимки и видеоклипове на действията на нападателя вече се разпространяват в социалните мрежи.

Миналата седмица пред руското консулство в Истанбул имаше демонстрации заради руското военно участие в Сирия. В резултат бяха засилени мерките за сигурност на руското посолство в Анкара и консулството в Истанбул.

„Получаваме вече съболезнования във връзка с убийството на нашия посланик. Едно от първите пристигна от ЕС в лицето на Федерика Могерини, която изрази от името на държавите-членки, съчувствие и категорично не приемане на случилото. Нейната реакция бе придружена с думи на осъждане“, каза говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Нападението срещу руския посланик в Анкара е опит да се разрушат руско-турските отношения. Това заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек. Той обвини за случилото се терористичната организация ФЕТО на проповедника от Пенсилвания Фетхуллах Гюлен.

Самият Фетхуллах Гюлен също осъди убийството на руския посланик в Турция, съобщи Ройтерс.