Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга, 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати.

77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10:04 ч. (17:04 ч. наше време) вчера и приключи речта си чак в 18:11 ч. вчера (1:11 ч. наше време днес).

Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода.

Предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира от 1909 г., когато конгресмен е говорил 5 часа и 15 минути.

Процедурните правила позволяват на Пелоси, като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае. За сметка на това в Сената, всички 100 членове на горната камара на Конгреса, имат това право.

Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. Докато сенаторите често обуват маратонки за такива маратонски речи, Пелоси остана на високи токчета.

Пелоси искаше да застави председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, да включи дебат за имиграцията в дневния ред на заседанието. Той обаче не изпълни нейното желание.

След края на речта си Пелоси бе аплодирана и прегърната от свои колеги.