Долната камара на полския парламент – Сеймът – одобри днес законопроект, който предвижда затвор за обида на полската нация, ако някогашните нацистки концлагери на окупираните полски земи по време на Втората световна война бъдат наричани „полските лагери на смъртта“, предаде АП.

През последните години изразът „полски лагери на смъртта“, под които се имат предвид „Аушвиц“ и други нацистки лагери, е се използва в чуждестранни медии, на което Варшава реагира с остро раздразнение.

Много големи международни новинарски агенции и медии разбират полската чувствителност по въпроса и са забранили този израз, но той се появява от време на време, дори в изказвания на политици. Бившият президент на САЩ Барак Обама го използва през 2012 г., което предизвика възмущение в Полша.

Много поляци се опасяват, че използването на подобна формулировка кара някои хора, особено от младите поколения, да правят погрешния извод, че Полша е свързана по някакъв начин с управлението на лагерите.

Новият закон, който трябва да бъде одобрен и от Сената, и от президента, предвижда до три години затвор за такива случаи.

Критици обаче смятат, че приложението му извън Полша ще бъде невъзможно, а в самата Полша ще има сдържащ ефект при историческите дебати, накърнявайки свободата на изразяване.

В закона се прави изключение за научните изследвания, но опонентите му въпреки това смятат, че има възможност за злоупотреба.