Най-високата степен на опасност в белгийската столица остава в сила и през следващото денонощие. Училищата и метрото остават затворени и днес заради „сериозна и непосредствена" заплаха.

Канада затвори дипломатическото си представителство в Брюксел „до второ нареждане".

Един от най-строго охраняваните обекти в белгийската столица - щаб квартирата на НАТО ще отвори врати с гъвкаво работно време. Това съобщи официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.

16 души бяха задържани при антитерористичната операция в Белгия тази нощ. Един от тях е леко ранен. Сред задържаните не е основният заподозрян за атентатите в Париж от 13 ноември - Салах Абдеслам.

Полицейската антитерористична акция се е провела в Брюксел, Лиеж и Шарлероа. По данни на властите силите на реда са извършили обиски в 19 жилища. Не са открити оръжия и взривни вещества.

Според белгийски медии Абдеслам е бил забелязан от полицията в Лиеж в неделя вечерта, но е избягал с черно BMW към Германия като е успял да избегне полицейския контролно пропускателен пункт. Информацията не получи потвърждение от официалните власти.

Заради максималното ниво на терористична заплаха в Брюксел, Европейският съвет отмени повечето срещи, предвидени за днес, с изключение на най-важните.

Службата за сигурност на политическата институция повиши вътрешното ниво за опасност до „оранжево".

Решението няма да засегне работата на Еврогрупата, на Съвета по образование, както и дейностите, свързани с младежта, културата и науката, и редица други срещи на високопоставени чиновници в съвета.