Продължава разследването на катастрофата с руския самолет над Синайския полуостров. Според американска агенция за анализи най-вероятната причина за катастрофата е взривно устройство на борда.

„Трагедията не е била причинена от техническа неизправност. Ако беше така, пилотите на самолета вероятно щяха да бъдат в състояние да маневрират и да се докоснат до земята без катастрофални последици”, обобщават експертите.

Тази хипотеза се допълва и от сателитни кадри от американски спътник, работещ в инфрачервен диапазон. На тях се вижда "топло петно" над Синай по времето, когато самолетът е прелитал над полуострова. Анализатори от американското разузнаване вярват, че това може да се дължи на експлозия в самия самолет, било то от бомба, горивен резервоар или двигател, взривил се в резултат на неизправност, но няма индикация, че ракета земя-въздух може да е свалила машината.

"Възможно е да има трагично съвпадение на повреди в двигателите на редица нива, на няколко системи и други фактори, което би завършило с катастрофа. Тогава обаче самолетът би се разбил при сблъсъка със земята. Няма никаква възможност да се е взривил във въздуха. Затова смятаме, че единствената причина за катастрофата е механичен удар отвън", коментира експерт.

Междувременно траурът в Санкт Петербург беше удължен до 5 ноември. Днес там пристигна и втори самолет с лични вещи на жертвите.

До четири седмици се очаква докладът от разшифроването на черните кутии.