Египтянката Иман Ахмад Абдулати, смятана за най-пълната жена в света, почина в болница в Абу Даби, Обединени арабски емирства, след като загуби битката с наднорменото тегло.

Жената, която беше на 37-годишна възраст, се лекуваше в медицинския център.

Причината за смъртта й е спиране на редица вътрешни органи, включително остра бъбречна недостатъчност.

Миналата година светът узна за египтянката от Александрия, която тежеше 500 килограма и 25 години не беше излизала от вкъщи. Родителите й потърсиха помощ от президента на държавата, когато разбраха, че повече не могат да се грижат за дъщеря си.

Иман се родила с тегло 5 килограма и винаги е имала проблем със затлъстяването. След няколко години лекарите й открили болестта елефантиаза, известна като "слонска болест". Още докато е било малко, момичето не можело да ходи и се придвижвало лазешком. На 11 години тя получила инсулт, след който била прикована завинаги към леглото. Жената била изцяло зависима от своите близки, които я хранели, преобличали, къпели.

През април Иман успя да отслабне с 242 килограма, след двумесечно лечение в Индия. После беше преместена в клиниката в Абу Даби, където за нея се грижеха 20 лекари. Накрая обаче организмът на пациентката не издържа.

Използвани са материали на БТА.