Броят на загиналите при опустошителното земетресение в Италия нарасна на 290 души. Най-младата жертва е 5-месечно бебе, а най-възрастната – на 93 години.

Днес в Италия беше ден на национален траур в памет на загиналите при силния трус в Централна Италия.

Районът все още е разтърсван от вторични трусове, които затрудняват спасителните дейности. Надеждата за намиране на оцелели все повече намалява. Нито един оцелял не е открит от сряда вечерта.

Президентът на Италия Серджо Матарела посети град Аматриче, който бе опустошен от земетресението. По-късно Матарела присъства на погребението на 35 от жертвите. Церемонията се състоя в спортна зала в Асколи Пичено. Присъстваха също премиерът Матео Ренци, парламентарни шефове, близки и приятели на загиналите.

Близо 2500 души, останали без подслон след бедствието, са настанени в палаткови лагери. Премиерът обеща помощ за възстановяването на разрушените домове.

Повечето от сградите в засегнатите райони са строени много преди налагането на  изисквания за устойчивост на земетресения. Според италианските власти близо 300 исторически паметници в района са разрушени или силно повредени.