Нова мащабна хакерска атака порази стотици хиляди компютри в целия свят. Смята се, че това е най-голямото киберизнудване, правено някога. България също е засегната.

Атаката е насочена срещу 74 държави и вече е засегнала над 130 000 компютъра по света. За щастие страната ни не е сред основните цели  - 30 на сто от всички заразени системи са в Русия, 15 % в Китай, а САЩ– около 3%.

Вирусът блокира компютрите и иска стойността на 300 долара в популярната електронна валута биткоийн, за да възстанови достъпа.

 От кибератаката в Германия пострадаха железниците. Всички информационни табла на „Дойче бан” днес бяха извън строя, както и видеонаблюдението по гарите и автомати за продажба на билети.

„WannaCry” е поредният от т.нар "криптовируси", които ни атакуват през световната мрежа.

Какво означава "криптовирус"?

Това е компютърен вирус, който атакува файлове с определено разширение, които съхраняваме в паметта на нашите компютри. Най-често това са документи, снимки, видео файлове - с други думи - информация, които ни е ценна и скъпи.

Вирусът най-често идва като прикачен файл по електронната поща или програми за общуване - като скайп например.

Снимка: bTV

Често заразата е маскирана като мейл, който много точно може да имитира писмо от държавна институция или друга обществена или частна организация - като данъчна агенция, социална служба или застраховател, образователна институция. Целта е да бъдете подлъгани да отворите прикачения файл.

След като това се случи, получавате съобщение, че компютърът ви е заразен и файловете ви са заключени. И трябва да платите определена сума, за да получите отново достъп до компютъра си. Ако не направите това, може да изгубите всичките си документи, снимки и друга важна за вас информация.

Снимка: bTV

И ако всичко това ви звучи като далечен сценарий от филм за хакери, трябва да знаете, че България също е обект на тези атаки.

Как да се предпазим

Ясен Танев, онлайн читалище „Safer” коментира, че трябва винаги да се обновява операционната система на компютъра, да не се използва пиратски софтуер и задължително да архивираме данните си на поне три места. „Когато стартирате зловреден код и той започне да работи върху системата ви, първото, което ще забележите е, че компютърът ви ще започне много бавно да работи, процесорът ще бъде натоварен.

В момента вирусът е започнал да криптира файловете ви и в съвсем скоро време ще останете без тях. Така че онова, което трябва да направите, ако видите такава активност, ви препоръчвам веднага да изключите компютъра от захранването. Просто изгасете компютъра и се обадете на доверения ви компютърен специалист”, категоричен е той.