Най малко десет души бяха убити вчера във Венецуела при протести срещу изборите за Учредително събрание, свикани по настояване на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес. Според данни на опозицията загиналите дори са най-малко 15.

Властите и опозицията изнесоха и много различни данни за избирателната активност.

В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас.

Според данните на властите избирателната активност е била 41,53%. Този процент беше оповестен от председателя на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена.

Това означава, че са гласували 8 089 320 души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея вчера са гласували под 15% от избирателите, като гласа си са дали между 2 и 3 млн. души.

Независимо изследване пък посочва, че гласувалите са били 3,6 млн. души, предаде Асошиейтед прес.

Опозицията отправи призив за протести днес и в сряда срещу избраното вчера Учредително събрание.

„Ние не признаваме този фалшифициран процес, за нас той не съществува”, заяви опозиционният водач Енрике Каприлес.

Той призова за шествие днес срещу „клането” и „изборната измама” и за протест в Каракас в сряда, когато трябва да заработи учредителното събрание.

Снимка: EPA

Президентът Николас Мадуро пък изпадна в неловка ситуация, след като при опит да гласува вчера изборната му карта не бе разпозната от електронния четец, предаде ДПА.

В социалните медии бе разпространено видео, на което се вижда как президентът слага картата си в четеца и на него се изписва: „Такъв човек не съществува или картата е невалидна”.

Телевизията предаваше на живо как гласува президентът, но камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата грешка, добавя ДПА.

Мадуро след това отиде да гласува в работническо предградие в източен Каракас заедно със съпругата си Силия Флорес.