Най-малко двама души загинаха и петима са в неизвестност, след като мощен тайфун връхлетя японския остров Хоншу, включително столицата Токио.

Тайфунът „Фанфон” премина през град Хамамацу в централната част на Япония, съобщи националната метеорологична служба. Около 2,7 милиона души бяха посъветвани да се евакуират от домовете си, но повечето предупреждения бяха отменени.

Още са в сила предупреждения за кални свлачища, придошли реки и силни ветрове в някои части на страната, посочи метеорологичната служба. Десетки хиляди домакинства останаха без електричество в Източна и Централна Япония.

В град Шизука количеството паднали валежи достигна 87 милиметра на час. Двама души в Йокохама са в неизвестност, след като тази сутрин две свлачища затрупаха храм и жилищен блок.

Вчера 58-годишна жена беше открита мъртва, след като паднала от висока скала по време на силен вятър на остров Окинава. Трима американски военни пилоти бяха отнесени вчера от големи вълни - единият е намерен мъртъв, двама се водят безследно изчезнали, съобщи американската военновъздушна база „Кадена”.

Властите издирват и студент във водите край град Фуджисава, южно от Токио. Той отишъл да кара сърф и оттогава е в неизвестност.

Властите отмениха повече от 600 полета, насрочени за днес. Много влакове също са спрени временно. Към 15 часа местно време окото на бурята бе на 210 километра от бреговете на град Ишиномаки и пътува на североизток с 85 километра в час, посочи метеорологичната служба.