Най-малко 8 души са загинали при престрелки между Индия и Пакистан по границата в района Кашмир, предадоха световните агенции. Вече седми ден продължават престрелките между двете азиатски държави по силно милитаризираната граница в спорния район.

Индийски полицейски говорител коментира, че в резултат на обстрел от страна на Пакистан, са загинали шестима цивилни жители, а други 17 са ранени. Пакистанските власти, от своя страна, съобщават за двама убити цивилни и още двама ранени.

Двете страни взаимно се обвиняват за започването на престрелките и необходимостта да отвръщат на всяка от тях.

И Индия, и Пакистан претендират за района Кашмир. Две войни са се водили за спорната територия. Сега всяка от тях администрира част от района. През 2003 г. бе постигнато примирие по разделителната линия, но то често е нарушавано. Предстои насрочена за 23 август среща на висши съветници по сигурността на двете страни в Делхи. Очаква се една от основните теми на срещата да е спазването на примирието.

По-рано през изминалата седмица и двете азиатски страни отбелязаха своя Ден на независимостта. Те възникнаха като самостоятелни държави преди 68 г. при разпада на Британска Индия, която обхващаше територията и на двете държави.