Най-малко 60 души загинаха и десетки бяха ранени при екплозия на кола бомба в северозападна Сирия. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава".

По данни на Ройтерс 35 цивилни и 6 сирийски бойци са загинали при атаката, насочена срещу бунтовнически контролен пункт близо до град ал-Баб.

Хората са били струпани с искане да им разрешат да се върнат в града, който от седмици беше жертва на ожесточени сражения между бунтовниците и бойците на "Ислямска държава".

С подкрепата на Турция вчера бунтовниците успяха да изтласкат джихадистите от ал-Баб, смятан за последната им крепост в северозападна Сирия.

Сусиан се намира на 8 километра североизточно от Ал Баб - град в северната сирийска провинция Алепо, който бунтовниците превзеха окончателно от джихадистката групировка "Ислямска държава" вчера, отбелязва Франс прес.

Това бе голям успех за Турция, която започна през август военна операция в Сирия за прогонване на ИД, но и на кюрдските милиции, от районите по протежение на двустранната граница. Началото на офанзивата срещу Ал Баб бе поставено през декември.

Градът се намира на 25 километра южно от границата с Турция. Ал Баб бе последният голям град под контрола на ИД в сирийската провинция Алепо.