Поредица бомбени експлозии в Багдад, предимно на обществени места, отнеха живота на най-малко 40 души в петък, предаде АП, позовавайки се на иракските власти. За момента никой не е поел отговорност за актовете.

Най-кървава е била експлозията на кола бомба, взривена в автокъща в шиитския квартал „Хабибия” в Източен Багдад. Убити са 15 души, а ранени - 26. Изгорели са поне 11 автомобила, съобщи полицията.

Половин час по-рано при експлозия край открит пазар в югозападния квартал „Амил” са загинали 13 и са били ранени 24 души.

Преди това взрив разтърси търговска улица в шиитския квартал „Ню Багдад” в югоизточната част на столицата. Загинали са четирима души, а девет са били ранени.

Взривно устройство избухна и взе три жертви на открит пазар в квартал „Дора”, а друго се взриви близо до кафене в югоизточно предградие на Багдад, отнемайки живота на още трима души.

Заложено край пътя взривно устройство е избухнало до патрул на сунитските племенни милиции „Сахуа” („пробуждане” на арабски) в Южен Багдад. Загинали са двама бойци. Милициите „Сахуа” се присъединиха към американските войски в разгара на бунта в Ирак,
за да се борят срещу „Ал Кайда” и срещу други сунитски екстремисти.