Най-малко 27 души загинаха днес в Южен Йемен в битки между шиитски бунтовници и привърженици на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади, заявиха представители на местните власти, цитирани от Франс прес.

Най-малко четирима симпатизанти на Хади и шестима бунтовници са убити при сражения край южния йеменски град Дале, северно от голямото пристанище Аден. Още осем метежници са загинали след попадане в засада.

В град Лодер източно от този район войници, верни на Хади, са убили 9 бунтовници при нападение с гранатомети. Боеве имаше и в Аден - втория по големина град в страната.

На разсъмване коалицията начело с Рияд предприе въздушни удари срещу бунтовнически позиции там, съобщиха военни, верни на режима. Атаките бяха насочени по-специално срещу президентския дворец в Аден, който днес е в ръцете на метежниците, допълва АФП.

В провинция Лахидж северно от Аден самолети от арабската коалиция атакуваха военна база, където квартируваха американски войски, преди да бъдат изтеглени заради конфликта, а днес се разпореждат размирните шиити.

Снощи избухнаха битки в източната провинция Маариб, съобщиха офицери и очевидци. За момента няма данни за жертви. По данни на ООН в йеменския конфликт от месец насам са загинали вече над 1000 души, половината - цивилни, добавя агенцията.