Тежки боеве между бунтовници и джихадисти в Сирия на изток от столицата Дамаск са отнели за една седмица живота на най-малко 169 души, но са били прекратени, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение правата на човека.

Сблъсъците между ислямистките бунтовници от „Джаиш ал Ислам” и джихадистите от бившия сирийски клон на „Ал Кайда", "Джебхат Фатах аш Шам", които са съюзени с ислямистката групировка „Файлак ар Рахман”, избухнали миналия петък.

Тази вечер в района отново се възцарило спокойствие, но враждуващите фракции остават в състояние на готовност, съобщи базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

При сблъсъците са загинали най-малко 156 бойци, 67 от които от „Джаиш ал Ислам”, и 13 цивилни, включително две деца.

Преди година боеве между същите групировки в този район източно от Дамаск отнеха живота на повече от 500 души, припомня АФП. Бунтовническият бастион е подложен на чести бомбардировки от сирийските правителствени сили.

„Джаиш ал Ислам” е влиятелна салафитска фракция, подкрепяна от Саудитска Арабия. Днес групировката потвърди, че сблъсъците са прекратени, и увери, че е "постигнала повечето си цели" срещу Джебхат Фатах аш Шам.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман статуквото се е възстановило, "защото всяка страна си е върнала това, което е загубила при боевете". Той добави, че групировката Джебхат Фатах аш Шам е била отслабена в боевете и е трябвало да се опира главно на ислямистите от Файлак ар Рахман.

Джихадистката фракция е в конфликт с няколко бунтовнически формации, но е в съюз с други срещу режима на президента Башар ал Асад, отбелязва Франс прес.