Най-малко 140 афганистански войници са били убити при нападение на талибани срещу военна база в град Мазари Шариф, Северен Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Атаката беше извършена вчера. Десетина талибани, преоблечени в униформи на афганистанската армия и с военни автомобили, нахлуха в базата и откриха огън срещу войници, които се хранеха в столова или излизаха от джамия след петъчната молитва.

Снимка: Reuters

Нападателите използваха ръчни противотанкови гранатомети и автомати.

Говорителят на министерство на отбраната Даулат Вазири уточни, че двама са се самовзривили, а останалите осем са били убити при последвалата престрелка.

Вчера американски представител съобщи от Вашингтон за над 50 убити и ранени при атаката. По-късно афганистански източник каза, че при нападението са убити 50 и ранени 76 души, но броят на жертвите може да се увеличи.

Снимка: Reuters

Днес представител на властите, пожелал анонимност, каза че има много ранени, така че броят на жертвите вероятно ще расте.

Говорител на талибаните заяви днес, че нападението било отмъщение за убитите наскоро в Северен Афганистан няколко висши талибански командири.