Разстрелът на Борис Немцов е най-знаковото убийство в Русия през управлението на Путин. Така е озаглавен материалът на The New York Times, посветен на разстрела под стените на Кремъл.

Коментарното заглавие на авторитетното издание обобщава до голяма степен реакциите на световните политически лидери и на медиите по повод убийството.

Разстрелът, извършен близо до Червения площад под извисяващите се куполи на катедралата Свети Василий Блажени, сложи край на двадесетгодишната кариера на Немцов като защитник на демократическите реформи, започнала след рухването на Съветския съюз през 1991 г., и стана само дни преди да поведе протестно шествие против войната в Украйна.



Убийството допринася единствено за усещането, че страната се отдалечава от бъдещето, което мнозина предричаха в началото на 90-те, когато Немцов получи своя старт по времето на първия постсъветски президент Борис Елцин. Сега избледнява до нищожност визията за плуралистична политическа система от вида, който той искаше за Русия, добавя изданието.

Президентът Барак Обама осъди и призова за бързо, цялостно и прозрачно разследване на обстоятелствата около него  „Немцов бе неуморен защитник на своята родина, борещ се за правата на сънародниците си, каквито се полагат на всички хора“, се казва в изявление на Обама. „Възхищавам се на смелата отдаденост на Немцов в борбата срещу корупцията в Русия и оцених готовността му да сподели откровените си възгледи с мен, когато се срещнахме в Москва през 2009 г.“, добави Обама, като определи Немцов като „отдаден“ и „убедителен защитник“ на правата на руснаците.

Британското министерство на външните работи от своя страна заяви, че следи разследването на убийството на руския политик и призовава отговорните за деянието да бъдат привлечени под отговорност. „Шокирани сме и опечалени от новината, че бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов е застрелян в Москва. Изразяваме съболезнования на семейството на загиналия. Осъждаме това престъпление. Извършителите му трябва да бъдат привлечени под отговорност. Продължаваме да следим ситуацията“, каза официалният представител на британското външно министерство.

Френският президент Франсоа Оланд осъди разстрела на руския опозиционен лидер Борис Немцов, наричайки го "отвратително убийство".

Немцов е "смел и неуморим защитник на демокрацията, който беше отдаден на борбата срещу корупцията", се казва в съобщението на офиса на президента.

Министърът на външните работи на Канада определи убийството  като възмутително и добави, че канадските власти ще следят отблизо ситуацията.

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу определи убийството на Борис Немцов като трагична загуба за свободата в Русия. „Потресен съм от убийството на опозиционния лидер Борис Немцов. Поредна трагична загуба за свободата в Русия“, се казва в съобщението на Вършбоу в Туитър.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също реагира на убийството. Той заяви, че Немцов бил мост между Украйна и Русия. „С изстрела на убийците, това рухна. Смятам, че убийството не е случайно и не се съмнявам, че убийците ще бъдат наказани. Рано или късно“, се казва в съобщение на Порошенко на страницата му във Фейсбук.

Друг критик на руските власти - Михаил Ходорковски изрази съболезнования за смъртта на руския опозиционен политик Борис Немцов. „Смъртта на Борис наскърбява мен и моето семейство. Всички го обичахме. Дързък, но много добър човек“ се казва в съобщението на Ходорковски в Twitter.

Американски сенатори изразиха също съболезнования във връзка със смъртта на руския опозиционен политик.

  • 40 дни от разстрела на Борис Немцов в Москва
  • Нов свидетел на разстрела на Немцов
  • Общо петима обвинени за убийството на Борис Немцов
  • Русия нарече "връх на цинизма" критичната оценка на ЕП по повод смъртта на Немцов
  • Водолази намериха пистолета, с който е убит Борис Немцов
  • Обрат на процеса за убийството на Борис Немцов
  • Трима заподозрени за убийството на Борис Немцов искат на свобода
  • Немцов убит заради критики към исляма
  • Петима души в ареста за убийството на Немцов
  • Заподозрян за убийството на Немцов се взриви при арест