1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Нафтата заплашена с по-висок данък

БГ Бизнес

Евродепутатите обсъждат еднаквото третиране на горивата в ЕС

Рекордни цени на дизела се задават в Европа. Еврокомисията иска да въведе нов данък "замърсяване" върху горивата. Освен това ще изравни акцизите на бензина и дизела до 2025 година.

Идеята на Еврокомисията беше одобрена от европарламента въпреки негодуванието на редица депутати.

Основна част от нея е да отпаднат досегашните данъчни облекчения за дизеловото гориво. В резултат се очаква дизелът да стане с до 19% по-скъп от бензина.

Отделно от това ще има и екотакса върху горивата. За дизела тя ще е по-висока, тъй като нафтата замърсява повече околната среда.

Влизането на въпросните мерки в сила трябва да стане след 13 години, но само ако всички държави в Еворсъюза са съгласни. Германия и Великобритания се очаква да блокират новите данъци.

Комисарят за данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета защити позициите на Комисията и отбеляза, че няма причини дизелът да бъде облекчаван и да се насърчава петролния туризъм за сметка на еднаквото третиране на енергийните продукти и стимулирането на по-малко вредни източници на енергия.

Очаква се новата енергийна данъчна политика да доведе до стимулиране на производство на биогоривата. Други депутати и експерти обаче отбелязват, че от предложението печели ядрената индустрия, защото атомната енергия не подлежи на данъчно облагане. Зелените пък настояват за още по-драстични мерки.

Българските евродепутати, заедно с колегите си от Испания, Италия, Холандия и Люксембург, са против предложението на ЕК.

Ако се стигне до повишение в цената то няма да засегне еднакво всички страни-членки. В страни като Великобритания, където дизелът се продава по-скъпо от бензина, мярката няма да наложи промяна в цената.

В България акцизът върху дизела е 630 лева на 1000 литра, срещу 710 лева за 1000 литра за бензина. Това прави разлика от 8 стотинки на литър.

Решението за вдигане на данъка за дизела ще се вземе на Европейския съвет.

Дизелът е основното гориво за бизнеса. И в момента тежестта на акциза в цената на дизела е значителна, но, ако се приеме предложената директива, дизелът ще изгуби своята привлекателност, прогнозира председателят на Газовата и петролна асоциация.

Когато акцизните ставки за всички горива бъдат изравнени, най-голям ще е шокът с цената на метана, защото в момента в България върху това гориво не се плаща никакъв акциз. С метан карат основно таксиметровите коли, също автобуси на градския и на междуградския транспорт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии