Наесен в Румъния ще гласуват на референдум за гей браковете
Управляващата партия възнамерява да организира допитването за ограничаване на конституционната дефиниция на семейството
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    2
2111445506.jpg
Снимка: EPA

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността да бъдат легализирани браковете между лица от един и същи пол, заяви партийният лидер Ливиу Драгня, цитиран от Ройтерс. 

Планът за референдум се появи, след като Коалицията за семейството, неправителствена организация, събра миналата година 3 милиона подписа в полза на промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, а не „съпрузи”, както е сега. 

Според румънските закони конституцията може да бъде променена след предложение на президента, правителството, една четвърт от всички депутати или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри каквато и да било промяна, която след това да бъде гласувана на референдум. 

Нашето намерение е да приключим с организирането на референдума за промяна на конституцията по въпроса за семейството тази есен, заяви Драгня на партийна среща в курорт на Черно море. 

Малко политици открито подкрепят гей браковете или граждански партньорства в консервативната източноевропейска страна от 20 милиона души, в която православната църква има голямо влияние, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Сред изключенията са центристкият президент Клаус Йоханис, който е заявявал, че подкрепя толерантността и отвореността към другите, които са различни, отхвърляйки религиозния фанатизъм и ултиматумите.

  • 3
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре