Украинският военен пилот Надя Савченко, която днес бе освободена след две години в руски затвор, заяви още с пристигането си в Киев, че е готова отново да се жертва за Украйна, предаде Франс прес.

"Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището „Бориспил” в Киев журналисти.

Тя беше осъдена на 22 години затвор за предполагаемата ѝ роля в убийството на двама руски журналисти.

Също днес украинският президент Петро Порошенко е подписал указ за помилването на двамата руски войници - Евгений Ерофеев и Александър Александров, които бяха задържани в Украйна.

Те също са се прибрали у дома – на московското летище "Внуково" са ги посрещнали съпругите им Екатерина и Юлия, съобщи ТАСС.

По-рано през деня президентът на Русия Владимир Путин обяви, че е помилвал украинката по настояване на роднини на загиналите в Украйна руски журналисти. След това лидерът на украинското обществено движение "Украинский вибир" (Украински избор) Виктор Медведчук каза пред руска телевизия, че като ответна мярка на помилването на Савченко президентът на Украйна е подписал указ за помилването на двама граждани на Руската федерация.

След пристигането на военния пилот в Киев президентът на страната Петро Порошенко обеща да си върне и анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и източните региони на Украйна. В момента те се намират се под контрола на проруски сепаратисти.

"Както успяхме да приберем Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим", каза Порошенко на церемония, на която връчи на младата жена медала "Герой на Украйна".

Вижте повече за размяната на тримата осъдени за престъпления от конфликта в Донбас във видеото: