Ситуацията в Истанбул е доста напрегната. Продължава да има информационно затъмнение около детайлите на двойния атентат от снощи. Това каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски в предаването „120 минути“ по bTV.

Вчера близо до стадиона на футболния клуб „Бешикташ“ имаше две експлозии – на кола бомба и атентатор самоубиец. Загинаха близо 40 души, повечето от които – представители на органите на реда, а ранените са около 200.

Нейнски посочи, че до този момент не е ясно кой стои зад взривовете. По мнението на мнозина атаките срещу сили на реда са типични за Кюрдската работническа партия (ПКК), но не и самоубийствените атентати. Твърди се, че нападателите са избягвали цивилни жертви, а основната им цел е била турската държава и силите на реда, каза посланикът ни.

Междувременно отговорност за нападенията пое кюрдската групировка „Соколите на свободата на Кюрдистан“ (ССК).

От загиналите голяма част – около 30, са полицаи, а останалите са цивилни. Броят на жертвите обаче може да нарасне, защото много от ранените са в тежко състояние, добави Нейнски.

Градът е нащрек, пълно е с полиция, водят се разследвания, каза още тя.

Посланикът потвърди информацията, че няма данни за пострадали българи при нападенията.

Имало заседание на посланиците на европейските държави в Турция, на което е коментирана обстановката, мерките за сигурност и данните, с които разполагат до този момент. 

Излязохме с позиция на подкрепа към Турция и изразихме своите съболезнования, добави Нейнски.