Трима българи са арестувани в Унгария във връзка със смъртта на имигрантите, намерени в изоставен камион в Австрия, предаде Ройтерс, като се позова на унгарската полиция.

Около 17:00 часа днес от Министерството на външните работи потвърдиха, че наши сънародници са задържани във връзка със случая.

По-рано беше съобщено, че единият от българите е и с ливанско гражданство. Според полицейския началник на Бургенланд Петер Докозил, именно това е и собственикът на камиона.

Унгарски медии съобщават, че единият от арестуваните притежава и местни документи за самоличност. Според австрийската полиция има признаци, че българо-унгарски канал за трафик на хора стои зад смъртта на имигрантите.

По информация на Би Би Си задържаните българи са шофирали камиона.

В ареста е и един афганистанец. Извършени са обиски, разпитани са и около 20 свидетели, съобщават още от унгарската полиция.

71 са загиналите в камиона имигранти, сред тях има и деца

Над 70 тела на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции.

Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете.

Точният брой на телата е 71 - 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Сред тях има 2-годишно момиче и момченца на възраст 8 и 9 години.

Най-вероятно имигрантите са дошли от Сирия.

Австрийските власти се опитват да установят маршрута на камиона.

По предварителни данни той е потеглил от Будапеща на 26 август сутринта и до вечерта на същия ден е бил на унгарска територия.

В Австрия камионът е влязъл през нощта на сряда срещу четвъртък и е бил намерен от пътната полиция едва на следващата сутрин.

7.5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви.

Камионът бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА.

Издирва се румънецът собственик на камиона. Тирът бил купен наскоро и все още носел рекламните надписи на словашка фирма за производство на пилета. По ирония на съдбата тя стана известна с рекламна кампания на тема имигранти.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия