Над 7 милиона венецуелци участваха в символичен референдум
Президентът Мадуро смята да направи промени в Конституцията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
венецуела, референдум опозиция
Снимка: Reuters

Повече от 7,18 милиона граждани на Венецуела участваха в неделя в символичното допитване, организирано от опозицията срещу президента Николас Мадуро и проекта му за Конституционна асамблея (Учредително събрание). Това съобщиха ректорите на университетите, които са гаранти на организацията, след преброяването на 95% от бюлетините.

Венецуела "изпрати ясно послание на изпълнителната власт и на света", заяви ректорката на Централния университет на Венецуела Сесилия Гарсия Ароха като уточни, че 6 492 381 души са гласували в страната, 693 789 - в чужбина.

Венецуела: Живот по време на хуманитарна кризаНа 15 юни 2013 г. един долар на черния пазар струва 33 боливара, на същата дата четири години по-късно един долар вече е 8104 боливара

По инициатива на дясната опозиция в страната се провежда всенародно допитване, което трябва да покаже каква е подкрепата за плановете на левия президент Николас Мадуро да промени конституцията на фона на ширещо се политическо насилие.

Властите до последно отказваха да разрешат гласуването, което възприемат като акт на гражданско неподчинение, а привържениците на Мадуро бойкотират референдума.

Доминираният от опозицията парламент одобри провеждането на референдума, а блокът „Кръгла маса за демократично единство” утвърди 3 въпроса, на които ще отговарят гражданите.

Погром в Каракас: Поддръжници на президента биха опозиционни депутати (СНИМКИ)Срещу Николас Мадуро от месеци има протести заради икономическата криза във Венецуела

Въпросите са за това дали приемат свикването на учредително събрание без предварително народно одобрение, дали изискват армията да се подчинява и да защитава конституцията от 1999 г. и да подкрепя решенията на Националното събрание и дали гражданите са съгласни държавната власт да бъде обновена в съответствие с конституцията чрез свободни избори и създаване на правителство на националното единство.

венецуела, референдум опозиция
Снимка: Reuters

Националната избирателна комисия вече обяви, че референдумът на опозицията няма да има правна сила.

Опозицията се позовава на член 71 от основния закон, който позволява провеждане на допитвания с консултативен характер.

От началото на април във Венецуела се провеждат масови протести след решение на върховния съд за сериозно ограничаване на властта на националното събрание (парламента). Решението беше отменено, но привържениците на дясната опозиция излязоха на улицата с искане за оставка на членовете на съда и провеждане на предсрочни избори.

Папа Франциск призова за край на насилието във Венецуела89 души са загинали за последните 3 месеца

Сега опозицията протестира и срещу свикването на учредително събрание, по инициатива на Мадуро, като го смята за неправомерен опит за промяна на конституцията.

По последни данни в протестите са загинали над 90 души.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре