Над 500 хиляди турски граждани, живеещи в чужбина, са използвали правото си на глас на референдума за увеличаване на президентските правомощия през първата седмица от гласуването, съобщава в. "Хюриет дейли нюз". Гласуването започна на 27 март и ще продължи до 9 април.

Най-голям е броят на турските граждани, които са гласували в Германия. Миналата седмица правото си на глас са упражнили 322 554 души, съгласно данни на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Най-висока избирателна активност е била отчетена на 2 април при гласуването в турските консулства в градовете Дюселдорф и Кьолн, където има големи турски общности.

Много турци са извършили гражданския си дълг в неделя и в избирателните секции в Дания, Белгия, Франция, Швеция и Австрия.

Отчетената досега избирателна активност при гласуването в чужбина е по-висока спрямо активността на парламентарните избори на 1 ноември 2015 г., когато правото си на глас упражниха 250 хиляди турски граждани в чужбина.

55,3 милиона турски граждани ще може да гласуват на предстоящия на 16 април референдум в Турция за въвеждане на президентска система на управление.