Рекорден брой от най-малко 3419 мигранти са загинали в Средиземно море от януари, с което този маршрут става "най-смъртоносният на света", обяви днес службата на Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, цитирана от "Франс прес".

От началото на годината над 207 000 мигранти са опитали да прекосят Средиземно море - близо три пъти повече от предишния рекорд, от 2011 г., когато 70 000 души напуснаха родните си страни по време на Арабската пролет.

"Тези цифри са нов етап, на който ставаме свидетели тази година", заяви говорител на службата. Конфликти има на юг от Европа в Либия, на изток в Украйна и на югоизток в Сирия и Ирак, припомни той.

Голямата част от бежанците пристигат по море. Близо 80 на сто от опиталите да достигнат Европа са отпътували от либийския бряг към Италия или Малта.

Най-много сред мигрантите, пристигнали в Италия тази година, са сирийците (60 051). Тяхната страна е опустошена от гражданска война, продължаваща вече три години. След тях са еритрейците, общо 34 561 души, които бягат от бруталните репресии на режима, доживотната военна служба и от безплатния принудителен труд без заплащане, чиято продължителност е неограничена.

Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците подложи на критика подложи на критика миграционната политика на Европа и изрази съжаление, че някои правителства се фокусират повече върху това да държат чужденците далеч от границите си, отколкото върху спазването на правото на убежище.

"Това е грешка и е най-лошата реакция в период, когато рекорден брой хора бягат от войната", заяви Антонио Гутериш. "Всички страни имат опасения за сигурността си и за справянето с бежанците, но политиката трябва да се изгражда по такъв начин, че хора да не стават странични жертви", призова той