Огромен протест в Букурещ: Над 200 хил. души поискаха оставката на кабинета
Най-големите демонстрации в северната ни съседка от 1989 г. насам избухнаха след спорен декрет на кабинета, според който някои корупционни престъпления нямаше да се наказват
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 9
    2
Румъния, неделя
Снимка: Reuters

Над 200 хил. души (а според протестиращи дори повече – близо 300 хил.) се събраха на Площада на победата в Букурещ в неделната вечер, за да поискат оставката на правителството.

Това са най-многобройните демонстрации в северната ни съседка от 1989 г. насам, а неделната беше особено впечатляваща заради светещите екрани на телефоните, които хората в множеството бяха вдигнали над главите си.

Протестите в Румъния продължават, народът поиска предсрочни избори (ОБЗОР)По непотвърдена информация скандалните изменения са си проправили път към парламента на страната

Протестите избухнаха, след като кабинетът прие спорен декрет, според който някои корупционни претъпения – тези с имущества под 200 хил. леи (ок. 45 хил. евро), нямаше да се наказват от закона. 

Мярката беше аргументирана с желанието да се освободи място в препълнените румънски затвори.

Румъния, неделя
Снимка: Reuters

Дори и след избухването на протестите, румънският премиер Сорин Гриндяну първоначално каза, че няма да отстъпи

В събота обаче той в крайна сметка заяви, че ще оттегли документа, както беше поискал президентът Клаус Йоханис, за да не „разделя Румъния“. 

Румъния, неделя
Снимка: bTV

Кабинетът също така разсекрети и стенограмите от правителственото заседание на 2 февруари, когато въпросният декрет беше одобрен. 

Ходът на румънското правителство, освен че доведе до много силна вътрешна реакция, имаше и голям международен отзвук.

Европейската комисия заплаши Букурещ със спиране на фондове, а девет западни държави, сред които Германия и САЩ, заявиха, че това може да застраши и връзките на Румъния с НАТО.

  • 9
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре