Част от американските щати отказват да предадат имена, адреси и друга поверителна лична информация на избиратели на комисия, създадена от президента на САЩ Доналд Тръмп за разследване на твърденията за измами по време на президентските избори.

Американският президент отправи неподкрепени с факти твърдения, че на президентските избори през 2016 г. милиони хора са гласували по незаконен начин за Хилари Клинтън, посочва Ройтерс.

През май със свой указ той създаде комисия въпреки представени доказателства, че изборните измами не са били широко разпространени.

На проверка подлежат щатите с постоянно нарастващо население.

В сряда комисията изпрати писмо до всички 50 щата, в което иска от тях да предадат информация за избирателите си, която включва имена, последните четири цифри от социалните им осигуровки, адреси, рождени дати, политическа принадлежност, съдебно минало, както и миналото им като избиратели.

Щатите, в които това предизвика голямо възмущение са Вирджиния, Кентъки, Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс, където изборните власти заявиха, че няма да предоставят никакви данни.

Общият брой на щатите, които няма да се съобразят с искането, надхвърля 20.