Над 2 млн. мюсюлмани от 168 националности започнаха голямото поклонение хадж в Мека, най-святия град за исляма. Според имиграционните власти 46% от пристигналите от чужбина поклонници са жени.

Саудитските власти са мобилизирали 100 хил. души от силите за сигурност и заявяват, че са готови да реагират на всякакви ситуации.

Преди две години при огромни блъсканици загинаха близо 2300 души, припомня Франс прес.

Вярващите се насочват към равнината Арафат, където ще прекарат нощта преди да изкачат едноименната планина.

Преди това поклонниците в Мека извършиха седемте ритуални обиколки на Черния камък на Кааба. Именно в негова посока се обръщат мюсюлманите от цял свят по време на молитвите си.

Снимка: EPA

Тази година в хаджа се завърнаха иранските поклонници, които отсъстваха през 2016 г. В смъртоносните блъсканици от 2015 г. 464 от жертвите бяха иранци. Няколко месеца след това Рияд и Техеран скъсаха отношенията си, след като в Саудитска Арабия бе екзекутиран шиитски духовник, а в отговор на това бяха нападнати саудитски дипломатически мисии в Иран.

Тазгодишният хадж настъпва и в момент на дипломатическа криза на Саудитска Арабия и нейните съюзници с Катар.

От 5 юни Рияд и съюзниците му наложиха бойкот на Катар, който включва прекъсване на морските и въздушните транспортни връзки. Това попречи на много катарци да отидат в Мека тази година, въпреки че преди две седмици Рияд смекчи условията за пристигане по суша.

Вижте още във видеото: