Над 180 хил.мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2016 г. Това обявиха от Международната организация по миграция.

Същевременно продължават да растат опасенията от неконтролируем наплив на хора от Северна Африка и най-вече от Либия.

Гърция е държавата, в която са пристигнали най-много мигранти от началото на 2016 г., твърдят от Международната организация по миграция.

Става дума за над 154 хил. души.

Италия е втора в списъка. След затварянето на т. нар. Балкански маршрут обаче, италианците може да заемат челното място в статистиката. Северните им съседи от Австрия вече се готвят да затворят границата. 

Волгант Соботка  министър на вътрешните работи на АВстрия

"Ще предприемем решителни мерки за построяването на ограда. Тя няма да бъде монтирана, за да не се създава впечатление за затваряне на границите. Но видим ли сигнали, че тези между 200 хил. и 1 млн. души, чакащи в Либия, започнат да се раздвижват, границата действително ще бъде затворена", заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Волфгант Соботка. 

Опасенията му са споделяни и от неговия германски колега Томас Де Мезиер. Очакванията са, че големият наплив от мигранти ще започне със затоплянето на времето.