Близо 100 държави са засегнати от мащабната атака на нов компютърен вирус. У нас също са направени опити за атаки, а експерти твърдят, че вълната от посегателства е от последните седмици. Русия е най-силно засегната от атаката.

Мишена са били Министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации и най-голямата банка в страната "Сбербанк".

Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в кредитно-финансовата сфера (ФинЦЕРТ), който е към руската централна банка, не е установил "компрометиране на информационните ресурси" на кредитни институции в Русия. Това обяви днес пресслужбата на "Банк Росии", цитиран от ТАСС. В съобщението се посочва, че ФинЦЕРТ е регистрирал "масови разпращания" до банките на "зловреден софтуер от първи и втори тип", но това не е нанесло щети.

Испания, Великобритания, Съединените щати и Китай са сред пострадалите страни.

Британското правителство не знае все още кой стои зад вчерашната глобална кибератака, объркала работата на здравната система в Обединеното кралство, заяви британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс.

Тя каза също, че тя не е била насочена специално към британската здравна система. "Поведението на вируса е произволно по отношение на местата, на които се е разпространил и на които е бил отворен", заяви Ръд. Въпреки че 45 здравни структури в Англия и Шотландия са били засегнати от зловредния софтуер, няма проникване в данни за пациенти и източване на такава информация.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прекъсването на производствения процес е било "част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса", съобщиха от ръководството. Компанията не уточни кои са били засегнатите производствени мощности. Според профсъюзни източници може би става дума за завода в Сандонвил в Нормандия. От вируса е пострадал и филиалът на "Рено" в Словения, допълва агенцията.

Използваният вирус блокира компютрите и иска стойността на 300 долара в популярната електронна валута биткойн, за да възстанови достъпа.

Смята се, че това е най-голямото киберизнудване, правено някога.

Масираната световна кибератака, която засегна стотици държави и десетки предприятия и организации, е "безпрецедентна по своя мащаб", заявиха от европейското бюро на Европол. Ще бъде нужно задълбочено международно разследване, за да бъдат идентифицирани виновниците.

Европейският център срещу киберпрестъпността и Европол си сътрудничат със специализираните органи на засегнатите страни, за да бъдат снижени рисковете от бъдещи атаки и да бъде оказана помощ на заразените от вируса компютри, се казва в съобщение на Европейската полицейска служба.