НА ЖИВО: Общото събрание на ООН изслушва Кристалина Георгиева
Тя ще представи визията си за бъдещето на организацията преди ключово гласуване в сряда
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 12
    11
Кристалина Георгиева
Снимка: EPA

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева днес отговаря на въпросите на Общото събрание на световната организация.

В рамките на около 2 часа и половина тя ще трябва да изложи визията си за бъдещето на ООН.

В концепцията си тя пише, че „в променящия се свят световната организация трябва да е в крак с времето, да поднови актуалността си и да помага на нуждаещите се" чрез активна работа в следните сфери: мир, сигурност, предотвратяване и уреждане на конфликти; устойчиво развитие, климатични промени и права на човека; доверие към генералния секретар от страните членки, за да проведе реформи.

Кристалина Георгиева: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или неТя ще бъде изслушана днес от общото събрание на ООН

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите. За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за високия пост миналата седмица, след като българското правителство реши да оттегли подкрепата си към Ирина Бокова и да предложи за поста Георгиева. Бокова обяви, че също остава в надпреварата.

"Новият български кандидат ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти", заяви председателят на 71-вата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън.

  • 12
    11
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре