На тристранната среща в Брюксел за газа снощи не беше постигнато споразумение. Очаква се преговорите между Украйна и Русия с участието на Европейския съюз да продължат днес, предаде агенция „Франс прес”, като цитира източник, близък до преговорите.

Главният спор е по въпроса за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може „Нафтогаз” да изплати част от дълга си към „Газпром” и да плаща авансово новите поръчки, посочи източникът.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер прави всичко възможно да издейства споразумение, за да гарантира доставките за Европа на руски газ, транзитиращ през Украйна, посочва агенцията.

Преговорите са били прекъснати към 4 ч. тази сутрин и вероятно ще бъдат подновени в късния следобед днес.

„Всички принципни положение в тристранния протокол са съгласувани. Точно така принципно е съгласуван и допълнение към договора, което е от технически характер, между „Нафтогаз" и "Газпром", каза председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

По думите му несъгласуван остава протоколът между Украйна и Европейската комисия, включващ финансовите гаранции за плащането на доставките на руски газ, без което няма да бъдат подписани и останалите документи.

„Нашата цел е да постигнем временно пакетно споразумение за зимата, което да осигури доставките през Украйна на руски газ, купуван от Европа, до края на март 2015 г.”, каза Йотингер преди да започне вчерашната среща.

Потреблението на газ в ЕС е 450 милиарда кубически метра газ годишно, от които вносът е 300 милиарда. Внасяният от ЕС руски газ е 125 милиарда куб. м., от които 75 милиарда куб. м минават през Украйна. Руският газ за Германия - един от най-големите клиенти на Газпром в ЕС, се доставят по газопровода Северен поток, напомня АФП.