Организаторите на най-голямото празненство в новогодишната нощ в Германия – това при Бранденбургската врата в Берлин, са предвидили специална безопасна зона за жени, които са били нападнати или се чувстват застрашени, предаде Ройтерс.

Тази мярка се предприема две години след като стотици жени бяха опипвани, сексуално малтретирани и ограбени от банди мъже по време на празненствата в новогодишната нощ в Кьолн.

В безопасната зоната ще има персонал на Германския Червен кръст и психолози на разположение.

„Правим това за първи път. Полицията го поиска, след като го направи на Мюнхенския октоберфест тази година и то проработи добре“, заявиха организаторите. Те посочиха и че на предишни новогодишни празненства в Берлин не е имало проблеми.

Снимка: iStock

Очаква се пред Бранденбургската врата утре да се съберат стотици хиляди хора. Годишното празнично събитие на открито включва фойерверки, музика на живо и диджеи и продължава да ранните сутрешни часове.

Масовите нападения преди две години в Кьолн потресоха Германия. Полицейски доклад описа как жени са били обграждани от банди мъже, които са ги малтретирали сексуално, а в много от случаите също така са откраднали портфейлите и телефоните им.

Насилието разпали критики срещу решението на канцлера Ангела Меркел да допусне в Германия над един милион мигранти, след като стана ясно, че много от нападенията са били извършени от северноафриканци и араби.