На 1 септември САЩ отговарят на Русия за изгонените дипломати
Рекс Тилърсън и Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Сирия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Рекс Тилърсън и Сергей Лавров
Снимка: EPA

САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. Това обяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Манила, съобщават световните агенции.

Преди дни Кремъл разпореди драстично намаляване на броя на американските дипломати на своя територия и конфискува няколко дипломатически имота. Това е отговор на новите санкции срещу Русия, но и на аналогични действия на САЩ, които Барак Обама предприе в края на своя мандат заради предполагаема намеса на руската страна в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп.

По думите на Тилърсън Вашингтон още не е взел решение какви мерки ще вземе след поредната ескалация на двустранните отношения, като по време на разговора с първия дипломат на Москва са били поставени редица уточняващи въпроси.

Сергей Лавров: Диалогът между САЩ и Русия няма алтернативаРуският външен министър се срещна с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Държавният секретар подчерта, че САЩ са готови да работят с Русия, като насреща е видял „известна воля” за преговори по темата „Украйна”. Държавният секретар добави, че подхожда прагматично към отношенията с Русия и смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той е подчертал пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори е „много сериозно нещо”.

След срещата с Тилърсън в Манила, руският външен министър Сергей Лавров каза в изявление по телевизията, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в Идлиб.

Това е последната от четирите зони, за които Русия, Иран и Турция настояха през май да се превърнат в място за „деескалация”, където няма сражения и не се нанасят въздушни удари. Москва се надява, че може да се постигне компромис за прекратяване на огъня, ако всяка страна, която има влияние в Сирия, включително Съединените щати – убеди въоръжените групировки да спазват примирието.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре