МВнР: 39 българи на о. Бали са се свързали с кризисния щаб
Сънародниците ни са в безопасност, в хотелите, в които са отседнали
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Вулканът Агунг
Снимка: Reuters

През изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на почивка на о.Бали, са се свързали с кризисния щаб, сформиран в посолството на България в Индонезия по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева. До сега общо българите, които са информирали мисията ни, че се намират на острова, са 39. Сънародниците ни са в безопасност, в хотелите, в които са отседнали. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Българско семейство с дете се е намирало на международното летище на острова. Консулът ни в Джакарта Александрина Гигова е оказала възможното съдействие на сънародниците ни и тази сутрин те са отпътували към летището в Сурабая (Източна Ява), откъдето ще вземат полет за България. Други двама български граждани, чийто полет е бил отменен, също са били пренасочени към летището в Сурабая, със съдействието на консула ни в Джакарта. Те ще отпътуват към Сингапур, а оттам – за България. Консул Гигова е постоянна връзка с пренасочените сънародници и следи тяхното придвижване.

Отварят международното летище в Бали в срядаВъздушните коридори за самолетите са изпълнени с вулканична пепел

По информация на посолството международното летище на острова - „I Gusti Ngurah Rai Airport“ остава затворено и в следващите 24 часа – до 7 ч утре сутринта (местно време). Едновременно с това на втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС, където те могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита.

Към този момент няма български граждани, които да потърсили съдействие от бюрото за европейски граждани на международното летище в Бали.

Агунг: Защо вулканичната пепел е толкова опасна за полетитеЛетището на остров Бали остава затворено заради високото съдържание на вулканична пепел във въздушните коридори на самолетите

Във връзка с усложнената обстановка в следствие на активността на вулкана Агунг Министерството на външните работи припомня съветите си към българските граждани, които планират пътуване до о. Бали. Препоръчваме на нашите сънародници преди да предприемат пътуване предварително да се свържат с авиокомпанията и туристическата агенция, която са избрали. Настоятелно препоръчваме на нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова, да бъдат предпазливи, да не навлизат в определената ограничителна зона, да се осведомят предварително подробно за актуалната обстановка, да следят информацията в местните медии и да спазват стриктно указанията за безопасност на властите.

Властите евакуират остров Бали заради изригването на вулкана АгунгМеждународното летище в Бали е затворено за 24 часа

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта отново призовават всички българи, намиращи се към момента на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

Българското посолство в Джакарта следи ситуацията на о. Бали и е в постоянен контакт с българите, за които има информация, че пребивават понастоящем в района. Кризисният щаб към мисията е на разположение на българските граждани денонощно. В случай на нужда от съдействие или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре