Икономиките от Източна Европа вероятно ще се върнат към вял растеж идната година, но рисковете са нараснали заради забавянето на Китайската икономика и бежанската криза в Европа, прогнозира днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

МВФ посочва в шестмесечния си доклад, представен в Прага, че Русия ще остане в рецесия идната година, макар тя да се очаква да бъде по слаба от тазгодишната.

Украйна обаче ще се върне към растеж след силния спад тази година, допълва АФП.

За всички 22 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа прогнозира растеж от 1,3 на сто през идната година. Това е повишение спрямо миналогодишния спад от 0,6 на сто, отчетен основно заради свиването на икономиките на Русия и Украйна.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е увеличил с 0,3 на сто през третото тримесечие на 2015 г. с отчитане на сезонните фактори, сочи публикуваната днес първа оценка на Евростат.

Икономиката на целия ЕС е нараснала с 0,4 на сто. През второто тримесечие в двете зони икономическият растеж бе 0,4 на сто, припомня статистическата служба.

Спрямо година по-рано икономиката на еврозоната е нараснала с 1,6 процента, а на ЕС - с 1,9 процента, след годишни темпове съответно от 1,5 процента и отново 1,9 процента през предходното тримесечие.

За България през третото тримесечие е отчетено нарастване на БВП с 0,7 на сто спрямо второто тримесечие, когато икономическият растеж бе 0,6 на сто. На годишна основа икономическият растеж в страната ни се е ускорил до 2,9 процента спрямо 2,6 процента през второто тримесечие.