Мрак, страх и смърт в Мосул преди съюзническата офанзива
Жителите на града не знаят какво ще се дойде след джихадистите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Битката за Мосул
Снимка: EPA

Два дни след началото на съвместната офанзива на иракската армия, кюрдските милиции и американските ВВС и спецчасти, улиците на ключовия град Мосул са пусти, а джихадистите от „Ислямска държава” се готвят за кървави улични сражения, като освен това тормозят и местните жители, съобщава АП.

Хората в някогашния втори по големина град в Ирак вече две години са под властта на екстремистите, като пред агенцията те разказват, че вече излизат само, за да купят основни хранителни продукти и магазините вече се опразват.

Барак Обама предупреди, че операцията за освобождаване на Мосул ще е тежка Американският президент призова Доналд Тръмп да спред "да хленчи", че изборите на 8 ноември са нагласени

Голям брой бойци от ИДИЛ са напуснали Мосул през последните седмици преди затягането на обсадата, но тези, които са останали, са все по-брутални. В резултат всеки, заподозрян, че контактува с външния свят, е убиван.

Групировката побърза да публикува пропагандно видео от града, в което хората твърдят, че всичко е спокойно, но реалността е различна. Жителите на Мосул разказват, че джихадистите патрулират на велосипеди и мотори, за да са по-трудна мишена за авиоударите. Те блокират пътищата с чували пясък и подготвят варели с петрол и автомобилни гуми, които при запалване ще скрият кварталите зад плътна завеса от черен дим.

Тормозът над местните хора се изразява в масови екзекуции на заподозрени в шпионаж, но и в забрана за ползване на каквито и да е електрогенератори през нощта. Така Мосул става напълно тъмен през нощта.

Вече има и информации, че цивилни са ползвани за живи щитове.

Офанзивата за превземането на Мосул продължава второ денонощиеТази нощ древния град Нимруд, чиито руини „Ислямска държава" унищожи през март, беше отвоюван от джихадистите

Притесненията на жителите му, предимно араби сунити, не се изчерпват с това как и дали ИДИЛ ще бъдат прогонени от града. В операцията по освобождаването му участват шиитски милиции, кюрди, йезиди и други религиозни и етнически групи, които са страдали от действията на джихадистите. „Ислямска държава” относително лесно установи властта си в Мосул заради по-ранни конфликти с шиитите и сега хората се опасяват, че може да има отмъщение.

Вече има и подобни случаи на екзекуции и мъчения на територията на Ирак, като Багдад се готви поне в първите седмици след превземането на Мосул да се надигне нова бежанска вълна.

Битката за града може да продължи най-малко 2 месеца, прогнозират военни експерти.

Междувременно руското военно командване предупреди, че ако джихадистите напуснат Мосул и се опитат да избягат в Сирия, ще бъдат унищожени още на границата.  По-рано днес иракски генерал им предложи да се предадат, за да се избегнат кръвопролитията.

Настъплението във втория по големина град в Ирак продължават вече трето денонощие. „Ислямска държава” използва човешки щитове при отбраната на Мосул. Офанзивата се усложнява и от минните полета и бойците камикадзе.

Над 2000 жители на града вече са се евакуирали. В околностите ме се изгражда и временен палатков лагер, където бежанците да се приютят.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре